Störningsträning

I dag tog jag tag i det här med störningsträning. Efter Rudolfs attack mot Zingo igår så blev det tydligt för mig att de fortfarande är lite väl lättskrämda, renarna. På samma träningspass så gick övningen “att bli ledd” ett antal steg framåt. Kul!! Jag tog på Rudolf grimman och började leda runt honom i hagen, som så många gånger förr. Sedan ledde jag in honom i renhuset.

Det här med att kasta sig bakåt och springa iväg har blivit mycket mer sällsynt förekommande ute, men har varit svårt för honom när vi är i renhuset. Att vara med en människa i ett så begränsat utrymme med endast en väg ut verkar ha varit stressande och lett till att han gång efter gång har sprungit ut därifrån. Jag har därför brutit ut momentet “att vara i renhuset med en människa” från momentet “att bli ledd”, och bara tränat på att vara i renhuset med dem, tills rädsloreaktionerna försvunnit.

När jag i dag ledde in honom så provade han efter en stund att backa iväg men då höll jag lugnt kvar grimskaftet, och Rudolf stannade! Inget kast bakåt, ingen panik. Han stod lugnt kvar, och tog sedan ett steg fram mot mig. Härligt. Han provade att backa några gånger till men stannade och gick fram när det tog stopp i grimskaftet. Duktig ren. Jag ledde runt honom i huset, belönade ofta, och ledde sedan ut honom igen. Inga problem. Väl ute så började jag svänga med armarna, hoppa jämfota, springa på stället med höga knän,  skrika, ja, lite allt möjligt jag kunde komma på. Så fort de var lugna (stod kvar stilla) inför spektaklet så belönade jag dem. Rudolf backade ibland några steg men stannade när grimskaftet tog emot. Dunder var lös och rörde sig som han ville, men var i det stora hela ganska oberörd av cirkusen. Eftersom övningen gick bra utomhus så ledde jag in honom i renhuset och gjorde om övningen där. Sparkade på vattenhinken, bankade i väggen, hoppade så att det small i golvet. Ingen panikreaktion. Toppen! Jag släppte lös Rudolf och tränade Dunder att bli ledd med bara grimskaft runt halsen, och det gick också kanon! Han följde snällt med utan bakåtkast. Det ska bli spännande att se hur de gör i morgon… Törs jag ta ut Rudolf ur hagen snart måntro?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *